Training Podiumvaardigheden

TRAINING PODIUMVAARDIGHEDEN

Podium- of presentatievaardigheden kan iedereen meer of minder aanleren.
Het lukt de ene beter dan de ander om zich ook in het openbaar echt okay te kunnen bewegen en zich op diens gemak te voelen. Sommigen noemen zichzelf dan maar liever ‘introvert’. Over anderen wordt daarentegen gezegd dat zij nu eenmaal altijd de aandacht naar zichzelf toe trekken. Maar willen zij dat ook echt? Tussen wat we laten zien en wat we voelen en ervaren zit soms een wereld van verschil. Soms is wat een ander ziet of van ons zegt mee te krijgen niet precies dat wat we zelf ervaren. De binnen- en buitenwereld lopen lang niet altijd synchroon.
Als dit je belemmert in je functioneren of als het je hindert of innerlijk stoort, dan kunnen we daar samen aan gaan werken.

Tijdens mijn trainingen zul je jezelf beter leren kennen. Het doel is dat jij je prettiger gaat voelen bij jezelf en van daaruit bij anderen in de wereld om je heen.
Als je je graag beter zou willen bewegen tussen collega’s of in andere vormen van groepen mensen (zoals bij colleges of in vergaderingen), dan is het belangrijk dat je je eigen wortels goed kent en voelt. Dat je eerst je eigen ruimte vult met jouzelf. Dan weet je wie jij bent en wie je wilt zijn. Als je je capaciteiten en je beperkingen (h)(er)kent, en daarmee in balans bent geraakt, dan is je gang naar buiten, naar de ander, minder een bedreiging of zelfs best okay. In de training gaan we dit allemaal in stapjes onderzoeken.  Met zachte hand, met humor en creativiteit gaan we grenzen verkennen en wellicht verleggen.


WORKSHOP OF TRAININGSPROGRAMMA

Bij een eenmalige workshop op bijvoorbeeld een afdeling laat ik mensen even ruiken aan de impact van onderlinge non-verbale communicatie. Of doorbreek ik patronen van omgaan met elkaar door tijdelijk een eenvoudige ingreep in de organisatie aan te brengen. Het kan ludiek, het kan serieus.
Een reeks bijeenkomsten in de vorm van een trainingsprogramma ontstaat vaak in opdracht. Ik ga in gesprek met de opdrachtgever en aan de hand van diens doelstellingen krijg ik de ingrediënten aangeboden van waaruit ik een plan schrijf. Dit werk ik dan uit tot een passend aanbod.
Desgevraagd ga ik  in op de opbouw van een workshop, hoe ik dat meestal doe, en aan welke specifieke vaardigheden ik met een individu of juist met een groep werk.


WERKEN MET MUSICI

Als musicus ben je vooral opgeleid en bekwaam in het uitoefenen van je vak: het bespelen van je instrument. Als koor- of orkestlid ben je daarnaast ook deel van een geheel,  en het geheel is meer en heel anders dan de som der delen.
Mijn missie is ieder eerst “heel okay met zichzelf, en van daaruit met alles en iedereen” te laten zijn.
Dat te ervaren kan al in een workshop van ongeveer 2 of 3 uren, waarin ik enkele podiumvaardigheden van dat ‘presenteren van-‘  laat voelen en waarin we dat al meteen kunnen gaan oefenen. Soms gebeurt er al iets als we onszelf de vraag stellen: Zing ik dit lied eigenlijk met heel mijn hart? Speel ik dit stuk met mijn volledige aandacht? Geloof ik zelf in wat ik doe? Wat wil ik bereiken?
Door de vierkante meters ruimte om je heen heel bewust te vullen met jouw unieke uitstraling, met wie jij bent, met jouw beleving van de tekst of de muziek ga je je bewust worden van: Wat laat ik eigenlijk zien, horen, voelen?
Wat wil je als koor/orkest eigenlijk vertellen, overdragen, meegeven?
Komt het ook over? Wat ervaart het publiek?! Ontstaat er interactie tussen jou en je publiek, en hoe voelt dat andersom? Wat ontvang je zelf, als je aan het pres(en)teren bent?
Door mijn eigen achtergrond als musicus voelt het voor mij al heel vanzelfsprekend om met collega’s te werken. Ik herken de dilemma’s en voel al snel aan waar iemand mee geholpen kan zijn.